PERSPECTIEF

20131218_155444Voor dit begrip zijn vele synoniemen te vinden, die slaan op de letterlijke of de figuurlijke betekenis ervan. Enkele voorbeelden: standpunt, dieptewerking, gezichtshoek, invalshoek, kans, mogelijkheid, vergezicht, verschiet, vooruitzicht.

Mij gaat het om het andere gezichtspunt met als mogelijk gevolg: kansen, mogelijkheden en vooruitzichten.

Een voorbeeld van een ander gezichtspunt: Gesneden worden op een drukke snelweg is nooit prettig, vandaar dat ik mijzelf altijd voorhoud dat degene in kwestie mij waarschijnlijk niet gezien heeft of een goede reden heeft om dit te doen (“ze moet zich vast haasten om de kinderen van de crèche te halen”; “zijn schoonmoeder ligt  zeker op sterven”) . Dat scheelt een hoop ergernis. Daarmee is het bepalen van het perspectief blijkbaar ook iets dat ik zelf in de hand heb. Het bepalen van je perspectief in een bepaalde situatie is kennelijk een bewuste keuze. Misschien dat ook akelige situaties zoals ontslagen worden, vakanties die niet doorgaan, partners die uit je leven verdwijnen hiermee gemakkelijker te verdragen zijn?

Want eerlijk is eerlijk, het valt soms niet mee om in dit soort situaties nieuwe mogelijkheden te zien. En toch is het vaak zo, al besef je dat pas achteraf. Mandela zei het ook : “It seems impossible, untill it’s done”.  Of zoals een goede kennis van mij onlangs nog zei dat zijn ontslag, twee jaar geleden ervoor heeft gezorgd dat hij meer contact met zijn kinderen heeft dan ooit en deze situatie er zelfs toe heeft bijgedragen dat zijn vrouw en hij een stuk dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.

De vraag is natuurlijk HOE verander je je perspectief? Om te beginnen is het een onderzoek waard om te ontdekken vanuit welk perspectief je eigenlijk naar je situatie kijkt. Dit betekent vaak lastige vragen aan jezelf stellen, waar in eerste instantie heel wat weerstand te overwinnen is. Veranderen van perspectief gaat namelijk niet zomaar, daar is inspanning voor nodig. Hieronder enkele stappen die je kunt zetten om dit te bereiken:

  1. Besef dat je iedere situatie bekijkt vanuit je eigen (subjectieve) perspectief.
  2. Vraag je af waardoor je gehecht bent aan dit perspectief.
  3. Bedenk als oefening een nieuw perspectief (bijvoorbeeld: zou ik deze keuze ook maken als ik genoeg geld had?)
  4. Doe gedachteoefeningen met het alternatieve perspectief en vraag je af wat je dit zou kunnen opleveren.
  5. Realiseer je dat je een keuze hebt.

Meer hoef je niet te doen. Als het je lukt om een andere positie te kiezen ten aanzien van jouw situatie, verandert misschien ook je perspectief.  Dit zal je ongekende vrijheid en ruimte in je denken kunnen  opleveren met misschien zelfs verrassende gevolgen voor de situatie zelf.

Ik wens je veel nieuwe perspectieven in 2014.

Anna Cohen Stuart/ My Wish.nu/ 0657593535